The Mechanics Institute

  • Image
    Exterior Render showing building façade and proximity to the water.
    Exterior Render
    Florence Ma
  • Image
    Section of the building
    Section B-B
    Florence Ma
  • Image
    Cross Section of the building
    Section A-A
    Florence Ma
  • Image
    Site Plan
    Site Plan
    Florence Ma
  • Image
    Building Plan
    Plan
    Florence Ma
  • Image
    Diagram of the double screen façade system in both hot and cold climates
    Double Screen Façade System
    Florence Ma
  • Image
    Diagram of building details; at grade and parapet
    Building Details
    Florence Ma
  • Image
    Diagram of building details; soffit and green roof
    Building Details
    Florence Ma
Author
Florence Ma

“The Mechanics Institute” is inspired by the cliff on site, various strategies are used in this project to delivering an energy-efficient building complex. It also strives to create a dialogue between the building and the cliff, where the main volume of the building is elevated to allow a straightforward transition to the visual overhang. This experience is then amplified upon reaching the upper floors, where a higher altitude would better frame the visual extension of the river. The essence of the project lies on the use of locally sourced materials, which echos the importance of both visual continuity and sustainability. 

Project Date
Completed