Swiss Army House

  • Image
    Illustration of the Swiss Army House
    Illustration
    Jing Yao Liao
  • Image
    Interior render of the Swiss Army House portraying living area
    Interior Render
    Jing Yao Liao
  • Image
    Render of the Swiss Army House portraying exterior kitchen and dining area
    Exterior Render
    Jing Yao Liao
  • Image
    Exterior Render of the Swiss Army House portraying men drawing and painting.
    Exterior Render
    Jing Yao Liao
  • Image
    Plan and sectional drawings of the Swiss Army House
    Plan + Section
    Jing Yao Liao
  • Image
    Detailed section of the Swiss Army House
    Detail Section
    Jing Yao Liao
  • Image
    Detailed section of the Swiss Army House
    Detail Section
    Jing Yao Liao
  • Image
    Exploded Axonometric Drawing of the Swiss Army House
    Exploded Axonometric Drawing
    Jing Yao Liao
Author(s)
Jing Yao Liao
Project Date

How can an artists’ residence be designed for 4 dimensions?

 

The design ethos is formed from the tension between two seemingly incompatible human wishes: the wish to mitigate environmental vulnerability in search of stable comfort and the wish for extremity and authenticity in environmental experience.

 

Kinetic, “heliotropic” design allows the retreat to function as an environmental device—both at the level of enclosure and interior logic.

Sets of sliding enclosure layered over contrasting static and stable volumes yield a multitude of spatial permutations and environmental experiences in a central, hyper-flexible room.

In this way, the site and occupant response extends beyond the three spatial dimensions to include the consideration of time.

While mindful of the future through material and construction details, Swiss Army House invites those inhabiting the space to live with nature in the here-and-now.