I am rooted, but I flow

  • Image
    Site context plan
    Context Plan
    Tianyi Huang
  • Image
    Site plan
    Site plan
    Tianyi Huang
  • Image
    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    Tianyi Huang
  • Image
    East Elevation
    East Elevation
    Tianyi Huang
  • Image
    Building Section
    Section
    Tianyi Huang
  • Image
    Rendered view of the roof
    Roof
    Tianyi Huang
  • Image
    Rendered view Below the canopy
    Below Canopy
    Tianyi Huang
  • Image
    Rendered View of the portal
    Portal
    Tianyi Huang
  • Image
    Rendered view of the sauna interior
    Sauna
    Tianyi Huang
  • Image
    Rendered View of the change room interior
    Change Room
    Tianyi Huang
  • Image
    Rendered view of the exterior swim deck
    Swim Deck
    Tianyi Huang
  • Image
    Rendered view of the Studio
    Studio
    Tianyi Huang
  • Image
    Rendered view of the courtyard outside of the bedroom
    Bedroom Courtyard
    Tianyi Huang
  • Image
    Rendered view of the bedroom interior
    Bedroom
    Tianyi Huang
Author(s)
Tianyi Huang
Project Date

Leslie Street Spit is a living example of the complex relationship human and nature hold between and against each other. It is a gradient of transition and phases from industrial waste land to something vital to the local ecosystem. The project is located at the headland of the site, one of the latest parts of the landfill and a relatively exposed and volatile landscape. Comprised of an artist residence with the capacity of four, and a series of public programs including café, sauna and a swim deck, the project seeks to challenge given perception of inside and outside, land and water as a definite boundary. 

                The site, through a series of landscape intervention, softens and protects the shoreline and the building, while also accelerating the natural reclamation process. The building itself features a gabion wall enclosure with locally salvaged infills that acts as a reminder of the fundamental composition of the site. Additionally, a series of sustainable building systems are deployed, making the building completely off grid, relying only on natural resources to sustain its functions. The building also challenged the concept of roof, rather than the basic architectural element that shields us from natural forces, but as an extension of the ground and an element that welcomes natural forces. It is investigated as a tool for framing views, capturing sustainable energy and ultimately a key device in engaging the concept of land and water, public and private, comfort and well-being. 

                While the building is permeant in its position, its context and its material composition will be in constant transformation and fluctuation, making it part of the evolution of the Spit itself.